Aarn Peak Aspiration – min erfaring etter 30 turer

Noen ganger kommer det produkter på banen som snur opp ned på endel forestillinger man har hatt om veldig tradisjonelle produkter. Sekkene fra Aarn er et slikt produkt. Jeg hadde gått å lurt en stund på hva det var for noe. Sekken så unektelig lett og spennende ut og frontsekker kunne jo forsåvidt være praktisk, spesielt for en som alltid har et kamera dinglende på sekken. Jeg tok en prat med Tommy hos Sqoop som tilbød en hyggelig pris på Aarn Peak Aspiration mot at jeg gjorde meg noen erfaringer gjennom sommeren og høsten. I skrivende stund, med mer enn 30 turer med denne sekken så er jeg ikke i tvil. Aarn har på rekordtid blitt et selvsagt førstevalg for dagsturer og enkle overnattingsturer.

Dette er ikke tenkt som en fullskala test av produktet, men jeg har hatt så stor glede av Aarn sekken min at jeg allikevel vil dele noen av mine erfaringer.

Hva er det så jeg liker med den ?

Først av alt så liker jeg at den på mange måter tvinger meg til å redefinere hele min oppfatning av det å gå med sekk. En utrolig positiv opplevelse. Det som er annerledes med denne sekken er at man har to frontsekker i tillegg til hovedrommet, noe som gjør at man fordeler vekten og bærer på en ny måte.  Nesten uansett hvordan man beveger overkroppen så står Aarn sekken i ro, frontsekkene og hovedsekken beveger seg også uavhengig av hverandre takket være konstruksjonen av bæresystemet. Jeg har brukt sekken i “alle” vektintervaller i forhold til volumet. Min erfaring er at den fungerer veldig bra i vektområdet mellom 15-20/25 kg. Kombinasjonen av Aarn sitt bæreystem, sammen med hovedsekken på ryggen og frontsekkene på brystet gav meg en helt ny opplevelse av vektfordeling og bærekomfort. Noe av det første jeg la merke til var at jeg gikk med et mye “lettere  steg» enn den tradisjonelle litt fremoverlente posisjonen som et vanlig bæresystem/sekk gir.

aarn-peak-aspiration-frontsekk-1

Bæresystemet fungerer godt og gir svært mange muligheter for ulike personlige innstillinger. Det kan oppleves som flere reimer enn man er vant med, men de spiller alle en viktig rolle i bærekomfort og vektfordeling.  Selvom skulderstroppene nesten kjennes spinkle ut når man tar i de første gang, så gjør de i kombinasjon med det vinklede hoftebeltet og bæresystemet forøvrig at det med last opp mot 20 kg, “knapt merkes” at man har sekken på ryggen. For å få fullt utbytte av Aarn sekken så er det nærmest en forutsetningat man bruker noen minutter på å gjøre seg kjent med systemet og stille inn sekken før førstegangsbruk. Jeg skal ikke gå inn på detaljene rundt dette ettersom det her finnes gode innstruksjoner på produsentens sider, og videoer på nett. Bærekomfort og systemet har etter min erfaring fungert svært godt og ikke minst så har jeg, spesielt sommeren 2016, blitt glad i tryggheten på at innholdet i sekken er vanntett pakket. Både hovedsekken og frontsekkene inneholder en innebygget pakksekk, som gjør at alt kan pakkes vanntett. Den negative konsekvensen av dette er selvsagt at man ikke har noen annen adgang til hovedrommet i sekken annet enn ved bruk av åpningen i toppen av pakksekken.

aarn-peak-aspiration-frontsekk-2

Jeg har uten unntak brukt sekken med frontsekken på, som Tommy hos Sqoop sa til meg nårjeg kjøpte den – du får egentlig ikke lov til å kjøpe den av meg uten å kjøpe frontsekkene, da mister du store deler av effekten. Etter å ha brukt den med frontsekkene så er jeg helt overbevist. For all del, sekken kan fint brukes uten frontsekkene, men da reduseres den til «kun en helt vanlig» lett anatomisk sekk.

Frontsekkene fant veldig raskt sin faste utrustning. Jeg pakket speilreflekskamera (Canon 6D m/24-70 USM) iden ene sekken, og førstehjelpspakken i mesh-lommen på utsiden. I den høyre frontsekken pakket jeg som “standard” matpakker, kjeks og sjokolade, samt kart, bok om flora/fauna etc. På utsiden hang SPOT-nødpeilesenderen i en mesh lomme.

aarn-peak-aspiration-frontsekk

Det opplevdes nesten som en slags «stridsvest» hvor det mest nødvendige alltid var for hånden. Jeg ble etterhvert veldig glad i dette oppsettet og det føltes veldig oversiktlig og greit – spesielt med barn på tur, hvor det er greit å ha hansker, lue etc. lett tilgjengelig.

aarn-peak-aspiration-1

..eller til å samle inn lokal fjellflora for å studere nærmere på etter at vi var tilbake fra tur.

aarn-peak-aspiration-frontsekk-3

Størrelsesmessig så har jeg valgt en 47 liters utgave av hovedsekken, sammen med 12+2 liters frontsekker. Etter å ha brukt den på mange turer så ser jeg at jeg ikke kunne valgt en mindre utgave. Det er alltids littsom skal med, enten det er dagstur med familien eller enkel overnattingstur alene.

aarn-peak-aspiration-dagstur

Alt i alt så har Aarn Peak Aspiration vært et meget hyggelig bekjentskap som blir med oss på mange turer fremover og som jeg trygt kan anbefale.

Rett og slett en ny favoritt.

——–

Artikkelen er skrevet av tur365.no en turblogg skrevet av en aktiv turfamilie.  Anbefales.