Toppjakt

På tiur i Sverige


3 dager på jakt etter storfugl i topp

La det være sagt; Dette er en opplevelse for helt spesielt interesse. Du plotter inn en av to mulige langhelger i januar, gjerne et halvt år i forveien. Skal du ha håp om å komme på skuddhold er det en del som skal klaffe. Været må være bra, og snømengdene overkommelige. Du må være særs tålmodig og bruke kikkerten flittig. Vi finner som regel alltid fugl og får våre sjanser, men det er likevel ikke alltid vi lykkes. Man må jo treffe også. Hvis du fortsatt leser dette er du kanskje i målgruppen for å bli med på en fantastisk naturopplevelse.


free-1

free-1

free-2

free-1

free-1

Kaldt, tungt og vanskelig

Toppjakt på svartfugl bedrives av lokalbefolkningen det meste av senvinteren. De har den store fordelen at de kan ta seg en tur når forholdene er perfekte, eller de har fått meldinger om at fuglen sitter i topp.  For det gjør den ikke alltid, og det hender man må gå langt for å finne den.

Vi legger toppjakten til januar måned
Da er det tøffe forhold for jegeren med sprengkulde og dyp snø uten bærelag. Fuglene ligger gjerne i dokk på denne tiden hvis de ikke sitter i topp og beiter eller varmer seg i den svake, lave vintersola. Her der det snakk mange timer med høye kneløft på ski eller truger. Pausene tas gjerne stående fordi det er så kaldt. Dagene er korte så det gjelder å holde det gående mens det ennå er skytelys. Til gjengjeld er kveldene lange så det blir god anledning til å slappe av, se på bilder som er tatt under dagen, stelle bikkja, studere kart – eller ta seg en bedre middag på den lokale restauranten.

Er dette noe for deg?
Du kan være med som jeger eller fotograf. Du går sammen med en lokalkjent jeger med fuglehund. Har du egen stående eller skjellende fuglehund kan du ta den med.

  • Avreise i bil torsdag ettermiddag fra Oslo
  • Torsdag-søndag overnatting, enkel standard (strøm/wc/dusj/kjøleskap)
  • Toppjakt med rifle eller kamera
  • Hjemreise søndag ettermiddag

Det er plass til kun én jeger + evt gjest per tur. 1 jeger/gevær  pr. dag. Mulig å bytte på.

Ledige datoer
Det er dessverre ikke ledige plasser.


Interessert i å bli med ? Kontakt oss nå!

Dokk eller topp?
Ja, takk begge deler.

Erfaring har vist oss at vi bør ha med bikkja på toppjakt. I løpet av en langhelg har vi gjerne like mange sjanser på fugler som ligger i dokk som på fugler i topp. Det ser ikke ut til at bikkja ødelegger for toppjakten. Ofte er det så dyp snø at søket uansett er veldig begrenset.

Noen sekunder film fra årets toppjakt. Ikke noe action her, men som du ser er forholdene flotte og det er bare å nyte slike turer. På filmen har bikkja ferten av fugl og noen minutter senere lettet det en Røy fra en lav furu foran oss. Snøen under var full av bar så her hadde den sittet og beitet en stund.

Har du testet de nye øreproppene på skogsfugljakt? 

sqoop-skittjakt-ørepropper-surefireDette er en spennende nyhet for oss som er avhengig av hørselen på jakt. Disse demper skadelig lyd som feks skudd men slipper vanlig lyd gjennom. Mange jegere har skaffet seg disse foran kommende jaktsesong og de første tilbakemeldingene fra skytebane osv er positive. Elektroniske propper koster gjerne mellom 2000 og 7000 kroner. Disse er passive men har men har mange av de samme egenskapene og koster rundt 300,- (!)

Følg med på nyheter om turer og utstyr

Les Tiurfots blogg fra toppjakt 2015

SQOOP.no_tiurfot_stubsveenTurrapport med bilder fra iskald januarjakt i svenske skoger.