Du behøver ikke kjøpe ny pose. Du kan oppgradere den du har.

Har du kjent kulda krype inn i posen om natten og forstyrret søvnen? Det er du nok ikke alene om. I Norge er vi storforbrukere av soveposer, og hver eneste nordmann får seg en sovepose før eller senere. Problemet er at vi kan ha kalde og fuktige sommernetter – ned mot null grader og enda kaldere i fjellet. Da holder det ikke med en sovepose med klassifiseringen “Summer” eller “Spring” som mange velger første gang de skal på tur.

www.sqoop.no-soveposevarmer-reactor

fjellreven-pak-down-vest-w-3113968-311x467Du behøver ikke kjøpe ny pose. Du kan oppgradere den du har
Hvis du allerede har en pose du synes kan være for kald noen ganger, finnes det greie løsninger som gjør at du kan ha glede av posen din lenger og i flere værtyper. Ta først og sjekk liggeunderlaget. Det bør ha noe isolasjon, spesielt hvis det er et oppblåsbart.

Så kan du spe på med en innerpose, og da har du mange typer å velge mellom som gir deg ulikt antall ekstra varmegrader i posen. De er gjerne lette og tar liten pass i sekken, og de kan vaskes.  Kanskje har du en lakenpose allerede? Den fungerer fint som innerpose også.  Du kan også supplere med et yttertrekk som gir enda noen grader. Ajungilak Grevling er et godt valg, da har du en solid beskyttelse for posen, med vanntett bunn og vannavisene og pustende overside. Det siste er viktig egenskap for å hindre kondens i posen.

Topper du det hele med noe av ekstraklærne dine plassert over deg mellom pose og yttertrekk, og plasserer en Nalgene-flaske med varmt vann i fotenden eller på magen ( en liten “varmeovn”) så  skulle du være sikret mot kalde netter.  Med innerpose, yttertrekk og et par av disse triksene kan du da strekke sommersesongen i begge ender.

Ett tips: Skal du kjøpe ny sommerpose nå – velg en 3-sesongers  Da er du godt rustet til å ha det varmt og godt i soveposen uansett. Sjekk bare posens komfortempgrense for hhv menn og kvinner. Det finnes meget gode poser som fungerer godt i temperaturer fra -4 til 2
4 varmegrader.

sqoop.no nalgeneDun eller syntetisk? Ja, takk – begge dele
Smak og behag, det handler om komfort, vekt og penger. Dunposen er dyrere, veier mindre, tar mindre plass i sekken, men den må renses, er litt mer utsatt ved fuktig vær. Syntetisk pose har noe større volum i sekken, veier mer men tåler bedre fuktighet og kan ofte vaskes i vaskemaskin.  Så det blir litt smak og behag. Begge deler fungerer godt, men det er klart er du en padler som alltid setter opp teltet i fjæra og er ute uansett vær – er vel syntetpose førstevalget.

Det er ingen grunn til å fryse i soveposen

Sovepose til vinterturen – ja det er et helt annet kapittel
Til de tøffeste turene over tregrensa er det ekspedisjonsposer og 5-sesongers som gjelder. Her tøyser man ikke med kvaliteten heller, for en kald pose under slike forhold går ut over sikkerheten, det er ikke bare snakk om at det er ubehaglig.
Moralen i denne visa er at du bør ha en egen pose til vinterturene. Skal du ha pose som takler kaldere enn 15 kuldegrader så må du opp på 5-sesongers pose.