Hva slags hodelykt trenger du?

Uansett hvilket behov du har så har du nå mye å velge mellom. Etter LED-revolusjonen får du nå små, kompakte lykter som gir enormt med lys. Kanskje for mye lys i noen sammenhenger.

 

Har du slått på stortromma og kjøpt en rå tusemeter som du briefer med i skiløypa, så bli ikke overrasket om du møter mest sure fjes og folk som slår etter deg med staven.

 

Spesielt om du møter noen som foretrekker å gå i mørket eller har kun en stearinlys-gul liten halogenlykt i pannen. Det å få en kraftig lysstråle midt i fleisen er ikke ok – og det ødelegger nattesynet for de du møter. Så skal du ha kraftig lykt så bruk den med omhu.

Noe å tenke på når du skal velge hodelykt:

 

For noen år siden kom LedLenser 7 og ble veldig populær i mange leire. Dessverre var det produksjonsfeil på noen av seriene, det ble ledningsbrudd – men produsentene fikset det og etter hvert kom det forbedrede utgaver av H7, som selvfølgelig kostet en del mer. I løpet av denne vinteren lanserer samme produsent en ny lykt som heter H6 – den er nærmest identisk med gamle H7 bare med forbedret ledning – og en lavere pris.

Prinsippet er vel at jo fortere du beveger deg jo mere lys trenger du, for eksempel når du løper, sykler, går på ski eller står på ski. Lykter med mye lys og høy lumen sluker strøm og har gjerne kortere brukstid. Det er jo logisk og noe å tenke på hvis du skal på en lengre tur. De råeste lyktene med mye lys blir også varme og da er det fordel å velge noe med kjøleribber.

Oppladbart er bra. Og da helst via USB, slik at det er lett å få ladet lykten fra ulike kilder som for eksempel en liten ekstra batteribank eller solcellepanel på lengre turer. Vi har ikke veldig peiling på Lumen men har sett at man snakker om ekte lumen. Det betyr vel at noen lykteprodusenter skryter på seg mer lumen enn det om er reelt. Spesielt er vel dette aktuelt for mindre kjente merker, og spesielt aktuelt i den sammenheng er kanskje importerte billiglykter.  Lykter med vanlige batterier er ofte en del billigere men vi synes ikke de fungerer like bra i praktisk bruk. Etter en tur på et par timer vet vi aldri hvor mye effekt det er igjen og må da skifte batterier hver gang for å være sikre på å ha nok lys til neste tur. Da r det enklere å bare plugge den inn i laderen etter hver tur og være sikker på brukstiden på neste tur.

Nærlys, fjernlys og spreder vil du ha. Vi tror det. Bare en av delene begrenser bruken veldig. Nå finnes det mange lykter som har automatisk nedblending til nærlys som er smart når du for eksempel skal lese eller se på ting som er nærme deg. Lykter med flere slike moduser bør også ha en automatisk funksjon for skifte, slik at du ikke må håndtere knapper for å skifte. Det er ikke ok om vinteren.

Vanntett er ikke vanntett    Det finnes ulike klasser, alt fra “tåler støv og en skvett” til “kan ligge i vann”. Jo høyere tall etter IPX jo bedre, hvis du vil bruke lykten i regnvær.

Batteriet i pannen, på bakhodet eller i lommen Det sist er smart om vinteren. Da kan det vare lenger fordi det oppbevares varmere. Jo større effekt, jo større batteri som skal ha en behagelig plass.

Vi har plukket ut 3 hodelykter vi liker godt:

En allroundlykt som er oppladbar og har flere moduser, så en toppmodell til alle typer fartsfylte aktiviteter og til slutt en lettvekter som egentlg er ment som løpelykt, men som fungerer perfekt på tur.  Vi har mange flere modeller så skal du ha noe fra LedLenser, Mammut, Coleman eller Surefire så si fra.

# 1  Coleman Mamba 300

Dette er en oppladbar hodelykt med batterilås, automatisk justering av lysstyrken og bevegelsessensor. 300 lumen på høyeste effekt.

Denne koster ikke allverden, er oppladbar og gir greit nok lys til løpeturer og moderate skiturer. Den er liten, veier lite og sitter ok på hodet. Vi har testet den i et halvt år og brukt den som teltlykt, leselys, og på joggeturer og kveldsturer med hunden i skogen om kvelden. Den har også hatt fast plass i sekken som en del av sikkerhetsutstyret på lengt lengre overnattingsturer i fjellet

Lykten har en funksjon der lyset tilpasses type aktivitet. Når du skal lyse på nært hold, for eksempel på et kart, reduseres automatisk lysstyrken slik at det blir lett og behagelig å lese. Jogger du i skogen eller går på ski i lysløypa, får du en bred stråle i medium styrke. Når du ser noe på lang avstand, økes antall lumen slik at strålen blir smalere og lengre. Funksjonen kan slås av når du ikke har bruk for den. Hodelykta  lar deg endre på lysstyrken og modusen ved hjelp av håndbevegelser. Du slipper knoting med små knapper,.   300 lumen på høyeste effekt, 20 på laveste. Rekkevidde: 50 m/5 m. Lyser i opptil 2,5 t/50 t. Fem forskjellige lysinnstillinger.

[product_mod id=”9963″]

# 2  Led Lenser XEO 19R

Oppladbar multibrukslykt med 2000 lumen, ledkjøling, automatisk lysstyrke – den kraftigste fra Led Lenser noensinne

Dette er toppmodellen med en boosteffekt på 2000 lumen. Den kan du kjøre på i 4 timer. Reduserer du lysstyrken til 1000 lumen har du 8 timer på deg før lyset slukker. Nede på 200 lumen er brukstiden 20 timer.  Hele lykten med batterier veier 472 gram hvorav lykten og stropp utgjør 193 gram. Denne finnes i hvit svart og grønn versjon. Og du får et vell av tilbehør til blant annet hjelm, sykkel, GoPro, TriPod, belte

[product_mod id=”9973″]

# 3  Led Lenser NEO 16:9

Lett hodelykt som ikke lyser langt frem, men bredt. Fungerer bra som teltlykt, arbeidslykt og gålykt på turer året rundt. 

Led Lenser ® Neo er en lett hodelykt med bred 16:9 lyskjegle, 3 lysstyrker og et rødt blinkende lys på bakhodet. Perfekt liten lykt for løpeturer, skiturer, gåturer, men også praktisk som arbeidslykt eller som leselys eller teltlykt.  Du har 90 lumen på full styrke og 30 lumen på svakeste innstilling. Betjenes med en hånd på en knapp foran på lykten. Bruker 3 stk AAA-batterier som gjerne kan være oppladbare. Vekt: 54 gram uten batterier.

[product_mod id=”11119″]

Følg med på det du er mest interessert i

Nå blir temaene våre Friluft (utstyr, klær, mat), Ultralett, Jakt og Aarn fylt opp med nye rapporter, tester og produktnyheter. Vil du ha nyhetsbrev på epost kan du registrere deg her nå og krysse av for det du vil følge med på:

Bli med i SQOOP kundeklubb - bli varslet om nyheter og tilbud