Hvorfor i all verden plassere teltet på en fjelltopp? (Fordi man kan)

Nytt telt gir nye muligheter, ny type turer og opplevelser
Jeg har alltid vært interessert i turutstyr, i hvert fall tiden etter 80-tallet da det kom en del nye løsninger på det meste. Opp i gjennom årene har jeg fått noen aha-opplevelser – og siste gang det skjedde var vel på Hardangervidda da jeg første gang gikk med lett sekk på overnattingstur. Det ble en helt annen turopplevelse som virkelig ga meg noe å tenke på. Å tenke, det har man jo god tid til på langtur til fjells.  Og jeg likte det veldig godt. Følelsen av å kunne gå hele dagen uten å få vondt noe sted, friheten det er å kunne gå med alt utstyr på ryggen og ikke måtte sette leir før det mørkner. En sekk på 13 kilo er noe helt annet enn en på 20. I hvert fall på min rygg.

Så nå skifter jeg ut alle turteltene mine. De ble blåst bort på Finn i løpet av noen dager. Det vil si jeg sitter igjen med en gammel traver som nesten ikke er brukt. På 90-tallet var dette det flotteste tunnellteltet til Helsport. Etter noen år med ulik lengde på stengene kom Børgefjell med 3 like stenger og god takhøyde i hele teltet.Det var stilig. og det er stilig. Ikke ulikt Hilleberg og Fjellrevens vintertelt i dag.

Hvorfor jeg skifter? Fordi det finnes andre telt som kan gi meg nye typer naturopplevelser.

Det første jeg skal ha er et solotelt der jeg har plass til meg og bikkja pluss pakning, kløv og rom for innnendørs matlaging i dårlig vær. Nå er jeg vant til Ringstind Superlight 1-2 og der er det liten plass. Men så veier ikke det teltet mer enn 940 gram, og var en viktig årsak til at jeg oppdaget lettpakkingens gleder. Svakheten med det teltet var at det aldri stod skikkelig bra. I bra vær har det ikke mye å si, men når det blåser opp får det kjørt seg. Jeg følge meg alltid trygg i det, men måtte sette på noen flere pluggfester for å få ytterduken tilstrekkelig langt unna innerduken i dårlig vær.

Så nå skal nye telt testes ut, og de første jeg ser på er Hillebergs Unna og Soulo. Det første er romslig nok, men mangler fast fortelt. Det løser mange ved å klipse av litt av innerteltet og lage rom. Ellers får det mye skryt for at det tålet mye vær året rundt. Det veier litt over 2 kilo. Ser også på Hilleberg Soulo som er et skikkelig tøft telt som er bombesikkert i allslags vær året rundt med sine 3 stenger i kryss. Superenkelt å sette opp også i dårlig vær er også en fordel. Ulempenfor mitt bruk er at det antagelig er perfekt for en person men litt lite for en person pluss hund. I hvert fall våt hund…

Hilleberg Soulo

Hilleberg Unna

Jeg er også spent på de nye teltene til Fjellreven. 16 nye telt. Reine julekvelden for alle teltinteresserte. Til mitt solobruk tror jeg Abisko Lite 3 ville være midt i blinken. Lav vekt, god plass, passe takhøyde for meg og bra luftemuligheter og fleksibelt fortelt med to innganger. Det kan også rulles helt inn.

Er ikke sikker på hva jeg skal satse på – må se de oppslått før jeg bestemmer meg. Soulo og Unna har vært oppe i stua et par ganger allerede. Men jeg venter på Abisko Lite før jeg bestemmer meg. I følge Fjellreven kommer de i slutten av mars. Og det er ikke så lenge til nå.

(24/4-17) En oppdatering: Valget falt etter hvert på Fjellreven Abisko Dome 2 til vinterturer og Hilleberg Unna og Soulo til soloturer (dvs bikkja og meg).  Her en bilder fra sommerens ukestur på Hardangervidda. På den turen brukte jeg Unna og det var et herlig telt.

Fjällräven Abisko Lite 3