Kontor til villmark – Oppsummering

Uken i villmarken er omme og livet er tilbake i vanlig tralt. Jeg tenkte å si litt om hvordan jeg organiserte teltet, hvilket utstyr som var med på turen og ble brukt. Som jeg har sagt før når jeg beskriver tur og utstyrstips; dette er ingen fasit, kun noen av våre tanker og erfaringer.  Både Helsport Finnmark teltet og G-stove ovnen fortjener egen omtale. Jeg nøyer meg derfor i denne omgang med å slå fast at jeg har vært veldig fornøyd med de begge og at en uke i storm og uvær ikke hadde vært det samme uten noen av dem.


helsport finnmark

Vi bruker alltid mye pakkposer i ulike størrelser når vi er på tur, spesielt på telttur. Jo mer krevende turen er desto viktigere er det at du vet hva du har hvor. Hvis det er barn involvert er det nesten å anse som en kritisk suksessfaktor at du vet hvor du har alt fra tørre sokker, votter og sjokolade. Venting på at pappa skal bare… endevende hele sekken mens det pøser ned med regn på desperat jakt etter tørre sokker, mens noen står med kalde små tær og ser på er aldri bra for noe.

SYSTEM I TELTET

Vi systematiserer pakksekker/turlivet vår normalt som følger (kontor til villmark var intet unntak – dog skal det sies at det denne gang var snakk om mitt hjem for en hel uke og at det derfor ble noe mer omfattende)

 exped pakksekker

1  Førstehjelpsutstyr i en egen pakksekk eller egen pakke.
2 Personlige klær i en egen pakksekk, evt. med flere små oppi for å sortere ut viktige klær som tørre sokker, hansker, hue eller annet. Alle har merket hver sin pakksekk med klær.
3 Mat i en egen pakksekk, gjerne med egne pakksekker/zip-lock/poser oppi.
4 Kopper og kar samt kjøkkenutstyr og håndsprit i en egen pakksekk
5 Duffelbag (i dette tilfellet) som inneholder pakksekk 3 og 4
6 Foto/videoutstyr
7 Teknisk utstyr, ladere, solcellepanel, batteripakke, multitool, rep-kit m.m.
8 Nattpose. En egen pakkpose som inneholder alt jeg trenger for natten. Tørr lue, turdagbok, lommelykt etc. alt etter sesong og type tur. Denne har jeg alltid lett for hånden ved siden av soveposen.
9 Toalettsaker, dopapir, håndsprit etc. samlet i en pakkpose
10 Bålpose – en pakkpose med fyrtøy, talgelysrester, barkebiter, snusboks med tørketrommello, tørre småkvist du har samlet før regnet kom og annet som jeg tidligere har omtalt. Kort fortalt – alt du trenger for å fyre bål.
11 Diverse. En pakkpose for alt det som ikke har sin plass, men som du trenger på et tidspunkt, stropper til liggeunderlag, telt og soveposetrekk etc.

helsport finnmark 1

Vi har også en tanke om orden i teltet. Etabler først som sist en måte å håndtere søppel og skitne kjørler på. Skill vann og mat fra primus/fuel. Lag deg faste plasser slik at du lettere finner frem underveis. I sum så vil dette også ofte bidra til å øke trivselen i leiren.

SIKKERHET

Ettersom jeg forlot leiren hver morgen for å gå på jobb så laget jeg også et system for sikkerheten til utstyret. Jeg lot nesten alt ligge igjen og tok kun med meg litt klær samt fotoutstyr. For det utstyret som ble igjen i leiren så brukte jeg en liten hengelås på Zarges kassen, samt de to North Face duffelbaggene som lå igjen i teltet. Alt dette, samt lavvoovnen var festet sammen med wire og hengelås.

zarges

Dersom du tilfeldigvis, som tyv, hadde hatt med deg litt grovt utstyr så ville det ikke vært noe stort problem å klippet det løs, men med en leatherman så hadde du hatt noen timers intens jobb foran deg. Hvis du som tyv ville valgt den åpenbart smartere løsningen å rett og slett bare bære greiene med deg. Ja da ville det bli et svært så uhåndterlig berg av skramlende greier, som om ikke annet, ville sett fryktelig mistenkelig ut. Det var ihvertfall tanken. Heldigvis er det et minimalt problem med tyveri fra telt, men det skjer desverre og jeg tenkte det var for dumt å ta sjansen.

 Vi fyrte stortsett med ved i ovnen og laget mat enten på denne eller på primus.

g-stove 1

Før fyring så gjennomgikk vi som regel en enkel rutine med å informere om hvor det var vann og annet for evt. slukking, kniv for å skjære seg ut og at dette teltet (litt uvanlig for en lavvo) hadde to utganger. Litt som på fly – nødutganger over vingene style. Poenget er ikke å innta en alvorlig mine, stille seg bredbent opp midt i teltet og peke ut rømingsveier – kun at man har snakket om det, spesielt når det er barn tilstede.

 På overnattingsturer, avhengig av lengde så har vi med litt assortert utstyr for reparasjon. Det kan være, et multitool (ala leatherman), noen strips, litt tape surret rundt en drikkeflaske, litt tynt men kraftig tau etc. Det varierer litt hva vi har med alt etter lengde, årstid, og hvor krevende/kritisk det er om noe går i stykker. På denne turen hadde jeg heldigvis med lappesaker til liggeunderlaget. Et slikt sett veier 20gram og er derfor verdt sin vekt i gull hvis noe først skulle skje…noe det også gjorde på denne turen.

exped downmat repkit

STRØM og UNDERHOLDNING

Det finnes mange ulike løsninger for strøm på tur. Vi bruker normalt Goal Zero Nomad 7 og guide 10 plus eller powemonkey extreme. Akkurat på denne turen så ble powermonkeyen med og ble stortsett ladet sammen med hodelykter og annet stash når jeg var på kontoret på dagtid.

lading

Dette fungerte veldig bra. Vi har også standardisert så mye som mulig av vårt elektriske turutstyr på USB basert lading. Det være seg hodelykter, radio og andre greier som trengs for noen dager på tur. Dette gjør ladingen enklere og man trenger bare å bytte en plugg tilpasset det enkelte utstyr.

Underholdningsavdelingen bestod av vår alltid lystige SANGEAN DPR-34 radio/mp3 spiller.

sangean

En god bok og en trofast turdagbok

rite in the rain

Helt til slutt – et lite Lars Monsen triks, nemlig leirsko. Selvom det ikke var lang gåing på denne turen så er det alltid digg å tusle rundt i leiren i ullsokker og joggesko i steden for store fjellsko. Jeg brukte de også som tøfler inne i teltet.

 Les mer om kontor til villmark her – en helt vanlig uke, som fikk lov til å bli en helt uvanlig uke

hjemreise