Merkene uten miljøgifter – sjekk listen

Dette er vår hjertesak: Minst mulig påvirkning av natur og miljø. Det er selvfølgelig et paradoks så lenge vi driver business i en bransje (tekstil) som er  en av verstingene når det gjelder miljøpåvirkning. Men det finnes produsenter som for flere år siden tok tak i problemene og har investert mye for å fjerne uønskede ingredienser etter hvert som man har fått kunnskap om hvor skadelige de er.

På den annen side er det fortsatt ledende merker som ennå ikke har klart å fjerne miljøgifter i plaggene sine. Du vil bli overrasket over hvem som står på den røde listen

Alle merker hevder de er giftfrie, men det stemmer ikke. Tåkeprat og et vell av sertifiseringer dekker over realitetene. Alle VIL bli bedre, men ikke alle får det til. Det har dessverre blitt en jungel det er vanskelig å finne frem i, med mye fotnoter og ting skrevet med liten tekst. Vi har oppdragsgivere som er opptatt av dette, og en viktig oppgave for oss som leverandør er å ha oversikt og kunne levere klær som tilfredsstiller krav til kvalitet og bærekraft. 

“Framtiden i våre hender” lager en liste som viser hvilke merker som fortsatt bruker miljøgiftige fluorkarboner
Dette er en artikkel som oppdateres og som vi følger med på. “Framtiden i våre hender” tar ikke merkenes miljøpåstander for god fisk, de ettergår med blant annet laboratoritester.  De skriver “Vi forbrukere kan bidra til å kutte utslipp av fluorkarboner ved å velge produktene der de ikke er i bruk og si i fra at vi ikke ønsker miljøgifter i klærne våre. Det finnes mange gode og funksjonelle alternativer. I dag finnes det ingen unnskyldninger som rettferdiggjør å utsette livet i naturen og mennesker for miljøgiftige fluorkarboner (PFAS). Produsentene har kjent til miljøproblemene med disse verstingstoffene i mange år”.

Les hele artikkelen her (link til “Framtiden i våre hender”)

Stort sett alle produsenter har modeller som ikke inneholder Fluorkarboner, som benyttes for å gjøre plagg vanntette, for eksempel skallbekledning uten membran.  Noen av merkene på den røde listen nærmer seg en løsning på problemet. Den største aktøren, som påvirker mange merker, er GoreTex. De lanserer i år en ny type membran som ikke inneholder Fluorkarboner. I første omgang brukes den nye membranen i noen modeller skibekledning. Blir dette forsøket vellykket er det ventet at teknologien vil bli benyttet i flere GoreTex-kvaliteter, og det er i såfal en god nyhet for merker som er avhengig av GoreTex i sine plagg. Og en god nyhet for miljøet.

SQOOP-for-professionals-small