Paris Expedition Pulk – taudrag eller stangdrag?

sqoop-paris-pulkbrett-bedding-piteraq

PARIS EXPEDITION PULK

kan rigges på mange måter og de lærde strides

Iskrysserfolket sverger til tau og den gjengse turgåer klamrer seg til stangdraget. Begge deler har store fordeler og noen ulemper.

For enkelhetens skyld kan vi si at skal du gå flatt er tau best. Skal du gå skrått er stangdrag best. Men det er ikke fullt så enkelt. Det er jo sjelden du går bare flatt eller bare skrått eller bratt.

sqoop-paris-pulkbrett

 TAUDRAGET

er superlett, du kan bevege deg friere og snu deg når du vil uten å spørre pulken om lov.

Med en avlastningsstrikk montert på dragtauet slipper du de hardeste rykkene. Oppover og bortover fungerer taudraget perfekt. Det er utfor du må ta hensyn. Ikke smart å sette utfor og håpe at det går bra – for det gjør det ikke. Før eller seinere kommer pulken med støre fart enn deg og slår beina unna deg eller vikler seg rundt et tre eller en intetanende motgående skiturist. Mange slår fra seg taudraget når de hører dette argumentet – men det er det ingen grunn til egentlig. for med litt teknikk fungerer taudraget bra utfor også. Noen fortrekker å ploge eller kjøre utfor med pulken mellom beina og i et tett grep. Andre kjører utfor med pulken som om den var en hund i kort kobbel. Det går bra med litt øvelse. Går du langsmed skrånende terreng er stangdraget bedre enn taudrag – i hvert fall hvis et er såpass skrått at pulken sklir sideveis.

 STANGDRAGET

kjenner de fleste og det fungerer men du er litt låst i bevegelsene og vil kanskje merke det på lengre turer.

I skrånende terreng er stangdraget mer stabilt enn taudraget, og du risikerer ikke å få pulken drusende inn i akillesene i et ubevoktet øyeblikk. Du kan også bruke stangdraget til å feste saker og ting, for eksempel kan du tre et sammenrullet liggeunderlag eller to inn på stengene. Det veier jo lite og tar ellers stor plass på pulken.  Karabinkrokene som skal festet i trekkbeltet er ofte for små etter vår smak, veldig fiklete å betjene med votter på hendene. Du kan løse det ved å montere på noen større karabiner.

TREKKBELTE

– eller bruke en sekk med kraftig hoftebelte og brystreimer?

Vi ser at flere nå går over til å bruke pulksekk med dragfester, og mange vanlige sekker fungerer fint til dette formålet. Litt modifisering på hoftebeltet med et par ringer og karabinkroker så har du trekkbelte som fungerer.

SQOOP-outdoor-tiurfot-with-paris-pulk

 Kjøp en ribbet Paris og bygg den opp selv

– eller kjøp en fiks ferdig for tur

Vi leverer brett uten drag og belte, men du kan også få kjøpt det som skal til for å lage et profft taudrag eller du kan få det levert ferdig montert. Vi skaffer også trekkbelter og stangdrag fra Acapulca og Fjellpulken.

Sekk med kraftig hoftebelte
Vi bruker denne som kombinert sekk og trekksele. Knyter tampen til taudraget til hver side av hoftebeltet. Denne sekken kan også utstyres med frontsekker – og er ellers en suveren dagstursekk, året rundt. Leveres med vanntett innerliner inkludert i prisen. Frontsekkene har også vanntette innerlinere.

Dette er vårt anbefalte oppsett for taudrag

Montér et tau fast mellom festepunktene på trekkbeltet (eller sekken)  slik at det blir hengende litt nede på rumpa. Montér et tau mellom festeøyene i fronten på pulken. La det være litt slakk (ca1 meter tau). Da gjenstår dratauet. Lag en løkke i hver ende. Fest skrukarabinen mellom dratauet og løkken i fronten på pulken. Fest karabinkroken med snapplås i løkken på dratauet og inn på tauet som henger i trekkbeltet. Pass på at slakken på tauet som henger ned på rumpa ikke er for stor, da får du for skarp vinkel på karabinkroken som da ikke glir fritt sideveis. Skrukarabinen på pulksiden vil fungere som en brems når den havner under pulken når dratauet blir slakt. Ikke noen presis brems, men den bremser. I tillegg vil du kanskje ha en strikkavlstning på dratauet som tar av for rykkene fra pulken.  Da beregner du 1 meter eller 2 ekstra på dratauet og lager to opphengsløkker med en halvmeters mellomrom midt på dratauet. Mellom opphengsløkkene fester du så en kraftig stikk med mindre avstand enn lengden på tauet mellom opphengsløkkene.
Du kan få draget ferdig montert hvis du ønsker det. Si fra når du bestiller.

 Pulkpose som passer i Paris – pluss en Arctic Bedding som gjør teltlivet vinterstid litt enklere og mer behagelig


De fleste foretrekker å ha få kolli i pulken. Med litt hardskjøring kommer den til å velte noen ganger på tur, sånn er det bare – og da vil du ikke at innholdet spres over hele vidda. En solid pulkpose som kan komprimeres etter innholdet er en god løsning, enten du er på vintertur med telt i fjellet eller du skal inn til hytta med fordyninger. Arctic bedding er en snedig oppfinnelse utviklet av noen som har vært mye på tur med god tid til å tenke. Det er simpelthen en ferdig oppredd seng med liggeunderlaget og soveposen din. Av pulken og rett inn i teltet. Voila!

Velger du taudrag på Paris sammen med drafester på en sekk du allerede har, får du en meget rimelig og bra pulkløsning som er lett og kompakt og fungerer til alt fra ekstremturer til varetransport. 

SQOOP outdoor Norway - sqoop-no-nyhetsbrev

Følg med på det du er mest interessert i

Nå blir temaene friluft (utstyr, klær, mat), ultralettJeger og hund og Aarn fylt opp med flere rapporter, tester og produktnyheter. Vil du ha nyhetsbrev på epost kan du registrere deg på skjemaet nedenfor og krysse av for det du er interessert i.