Fjällräven Abisko Lite 3 – et herlig solotelt

Det er stor forskjell på telt og mange sliter med å finne det perfekte. Det er antagelig fordi det ikke finnes et telt som passer alle til alle typer turer, og er du mye på tur ender du vanligvis opp med 3 telt: Du starter med det du tror skal bli allroundteltet ditt: Romslig, litt for tungt og kjøpt på impuls på salg en kjedebutikk. Så etter noen turer finner du ut at du ikke trenger så stort telt og at det gjerne skulle veid mindre og tatt mindre plass i sekken.

Neste kjøp blir et lett solotelt som viser seg å fungere bra. Falt du for fristelsen og kjøpte et superlight telt, så tar det vel en sommer i fjellet med mye regn og vind før du innser at duken er for myk og pluggfestene for få til å holde vannet unna innerduken, så da havner det på Finn og du må opp litt i vekt igjen. Etter hvert som turinteressen øker strekker du sesongen i begge ender og må ha et telt som takler vinter og mørketid – og da må du ha god inneplass og fortelt til å kokkelere i. Og vipps – der satt du med 3 telt.

Ikke sikkert dette stemmer med dine erfaringer, kanske du har tatt noen snarveier , men det stemmer for meg og mange av mine turkompiser.

Jeg har testet mange telt, alt fra Hilleberg på øverste hylle til enklere Helsport og Colemantelt. Denne sommeren valgte jeg meg et av de nye fra Fjällrävens lettvektserie: Abisko Lite 3. Det ble med på en ukestur på Hardangervidda sommeren 2017 – og her kan du lese hva jeg synes om dette teltet.

2-personersutgaven av dette er antagelig mer enn stort nok som solotelt
, men jeg valgte Lite 3 fordi det har åpning på begge sider i forteltet. Dermed har jeg alltid en side i le. På mine turer i fjellet hender det ikke sjelden at vinden dreier og jeg må bytte inngang. En annen fordel med Lite 3 er at jeg kan åpne fronten helt og lage en baldakin som skygger for solen eller skydd for duskregn.

(Film av teltet utvendig og innvendig lenger ned på denne siden – og her kan du se rapport og mange bilder fra sommerens ukestur med dette teltet og fiskestang i Geitvassdalen på Hardangervidda.)

Alt i alt et meget bra telt som tåler det som kommer av vær, og jeg vil kanskje spesielt trekke frem at det har veldig bra ventilasjon og mange oppsettingsmuligheter.  Er du typen som liker å være 110% sikker, og går med belter OG bukseseler til vanlig – kan du utstyre dette teltet med ekstra stangsett. Da skal det tåle mye vintervær og tung snø i tillegg. Men jeg tipper du ikke velger Abisko Lite 3 hvis du skal ut i det tøffeste vinterfjellet. Da finnes det andre, bedre telt som har mer inneplass til sikker kokkelering osv.

Dette er jo egentlig et 3 mannstelt, men jeg har for lengst innsett at man må ha sitt egne lille krypinn på tur, selv om man er flere kompiser sammen. (Med kona er det noe annet – da er det andre regler som gjelder, mtp komfort, takhøyde osv. Men det er en helt annen historie 🙂

Selv om det er ment for 3 så mener jeg det passer best for 1 eller 2 personer. Da er det også god plass til sekk og utstyr inne i teltet, eller mellom innertelt og ytterduken hvis du knipser ned litt av bredden på innerteltet.
Ren luksus som solotelt, og det veier heller ikke stort og tar liten plass i sekken. Hadde det kostet et par tusen mindre hadde mange flere kjøpt dette, men Fjällräven har valgt å bygge inn så mye kvalitet i hver detalj her at prisen blir deretter. Det har ikke så mye å si på en gjennomsnittstur kanskje, men når det blåser opp og høljer ned er det godt å ligge inne i teitet og tenke at dette holder mål.

Vil du bestille deg et Abisko Lite 3 kan du gjøre det her.

Flere bilder av teltet lenger ned:

På bildene nedenfor håper jeg det synes at forteltet er begrenset men stort nok til matlaging – og at det er sittehøyde i midten. Husk da at du kan få høyere telt ved å stramme inn litt på snoren mellom stangendene foran.  Og at det er mange måter å sette opp dette og tilpasse det til vær og vind.