Testet håndvarmere på tur. (Smart til mye mer enn å varme hender).

(Februar 2021) Denne artikkele ble publisert i 2016. Vi har vært på mange kalde turer siden den gang – og vår favorittvarmer den gang er fortsatt vår favoritt.

Å fryse på hendene hører liksom med til turlivet, så jeg har ikke tenkt noe spesielt over det. Før jeg fikk frostskadet et par fingre. Det er når du får noen stive fingre som ikke fungerer i kulda at du forstår du hvor utrolig avhengig du er av alle 10. Så da måtte jeg gjøre noe og testet ut håndvarmere som funket bra og dessuten kunne brukes til mye annet når jeg først har de med på tur.

handvarmere-test-brukes-til-mye-pa-tur-sqoopFørst og fremst er en håndvarmer fin til det den er laget for: Å varme hender og fingre. Du plasserer den i votten eller hanskene og så gjør den jobben. Men det finnes flere typer på markedet og de fungerer forskjellig. Jeg har brukt den typen som er en pose som skal krønsjes og som holder rundt 55 grader i snitt i rundt 5-6 timer. Det er engangstypen som ikke kan lades. Innholdet i posen er salter, sand og aktivt kull, og i følge produsenten er dette rene saker som godt kan helles tilbake i naturen etter bruk. Jeg pleier å ta den med tilbake fra tur, siden den veier så lite og ligger i kameraveska eller sammen med mobilen i lomma – og jeg glemmer rett og slett at det er der. Det finnes flere størrelser av denne typen, blant annet en til føtter, men den har jeg ikke testet. Jeg synes det holder med den lille posen til mange typer bruk.

Den andre typen jeg har brukt er den lille varmeposen som skal lades etter bruk i kokende vann. Varmen utløses ved å klemme og bøye på metallbiten som ligger i posen og vips så strømmer det varme ut i posen. I følge produsenten skal disse posene hold litt over 50 grader i snitt i opp til 1,5 time. Det er litt snaut for langturer i kulda, men jeg bruker disse til kortere turer og som soveposevarmer på vinterturer. Da plasserer jeg denne rett på solar plexur og det er utrolig hvor behagelig det blir med litt ekstra varme på buken. Dette funker vel bare for de som sover på ryggen. Den andre, engangstypen kan også fint brukes på samme måten.

Det finnes også hansker og votter med varmeelement innebygget og som drives av oppladbart batteri. Det fungrerer bra over litt kortere perioder, men er ikke særlig egnet på turer der du ikke har tilgang på strøm til lading.

Varme hender er herlig. Men jeg bruker disse mest til å holde mobilen og kameraet tipp topp i kulda

På vinterturer der jeg skal være ute hele dagen eller overnatte ute bruker jeg håndvarmer-posene (bildet ovenfor) fra morgen til kveld. Jeg krønsjer i gang en pose om morgenen når jeg går ut og legger i kameraetuiet hvis jeg har det på bryststroppen på sekken, eller i innerlomma sammen med mobilen. Da holder begge seg varme og fungerer fint selv om kuldegradene ute kryper ned mot 30 minus. Iphonen min har det med å streike bare jeg tar den ut i kaldere enn 10, så en slik pose i neven sammen med telefonen varmer den nok til at det fungerer.

Under pauser bruker jeg posen i votten.

handvarmere-test-brukes-til-mye-pa-tur-sqoop-2

Den ene typen er ladbar i kokende vann, den andre er engangs men varer lenger, opp til 6 timer,

handvarmere-test-brukes-til-mye-pa-tur-sqoop-3

En pose i kameraetuiet fungere fint.

handvarmere-test-brukes-til-mye-pa-tur-sqoop-4

En pose i innerlommen sammen med kameraet forlenger batterilevetiden i kulda. Passer også på å slå av alt som ikke må stå på. Flymodus og lite bakgrunnslys får holde.

Varme hender på tur handler også om sikkerhet

tiurfot-kald-tur-1

Skulle du komme opp en situasjon der du blir nødt til å gjøre det du kan for å holde varmen i mange timer, er selvsagt en slik håndvarmer gull verdt. Alternativet er å varme hendene under armene mot bar hud og det fungerer fint, men kan jeg slippe det så er det ok også. Så jeg har alltid med meg et passende antall av disse posene. De er nyttige og det handler like mye om sikkerhet som komfort egentlig. Ikke er de dyre heller, synes jeg.

sqoop-no-nyhetsbrev

Følg med på det du er mest interessert i