(Februar 2018) Vekt på pakning og utstyr blir viktig for stadig flere, ikke bare såkalte gramjegere. Også den vanlige turgåer har oppdaget fordelene med å pakke lettere. Du orker mer, går lenger, opplever mer, blir mindre sliten, får mer overskudd ++ Argumentene er mange og du føler det på kroppen. Ikke noe vits i å bære tyngre enn nødvendig.
Vår definisjon på solotelt her er et fullskalatelt med innertelt. Et som kan brukes i norske fjell.
Det finnes mange veldig lette telt som ikke har innertelt, eller kun mesh innerduk. De er etter vår mening ikke brukanes på våre breddegrader så vi ser bort fra dem her. Men vekt er langt i fra alt – og vi ser at det ofte må gå ut over et eller annet. Takhøyde, inneplass, barduneringspunkter osv må ofte lide for å få ned vekten. Så det er alltid et kompromiss.
I flere år var Terra Nova Lazer Photon 1 klasset som verden letteste enpersonstelt med en vekt på under 800 gram. Nå har det kommet noen seriøse utfordrere til tronen.

Fokuset på vekt øker også blant de største teltprodusentene – og kampen om hvem som har det letteste soloteltet har hardnet til de sist årene. Tidligere var det små entusiastprodusenter som viste vei og laget ultralette telt. Skulle du ha tak i ett, måtte det mye research til på nettet – og egen import. Men nå har også de største produentene av «vanlige» telt kastet seg på bølgen.
Her på berget har Helsport kommet med sin superlightserie – de med blå duker – som har fått ned vekten mye. Vi har tidligere skrevet om vårt syn på disse dukene – og skulle ønske oss noen flere barduneringspunkter og stivere duk som ikke strekker seg så mye i våt tilstand.
Også andre har kommet med lettere duker. Fjällrävens Abiskoserie har tynnere duk, men disse teltene er fremdeles fo tunge til å kalles lettvekt. Fjällräven har prioritert å designe disse for 4-sesonger – og til å være et vintertelt er Abisko veldig lett.
Terra Nova Laser Pulse, Cuben Fibre 490 gram

Nordisk Lofoten ULA - 498 gram

Laser Pulse 1 545 gram

Terra Nova Laser Photon 720 gram
