Velg turklær og utstyr som ikke ødelegger miljøet
Det er store forskjeller på merkene – og våre valg sammen vil bety mye – for det virker! Ved å ta miljøbevisste valg er vi med på å påvirke produsentenes prioriteringer. En kjent norsk produsent av skallbekledning måtte slutte med antibakteriell forbehandling av klærne sine fordi protestene i sosiale medier ble for stor. Produsenten strittet i mot, men måtte gi seg. Heller litt svettelukt i tøyet enn å pøse ut stoffer i naturen som man ikke aner konsekvensen av. I dette tilfellet var det snakk om sølvsalt som noen forskere mener vil bidra til at vi får nye, resistente bakterier inn i næringskjeden.
Vi ønsker at produsentene vi selger for tar sitt samfunnsansvar på alvor. Det innebærer alt fra arbeidsvilkår i hele produksjonsprosessen, produksjonsmetoder, materialvalg, dyrevelferd og så videre. Listen er lang, og den er ganske konkret. Det finnes heldigvis produsenter som tar dette på alvor og gjør noe. Det koster både krefter og penger – og derfor finner du sjelden disse merkene i billighylla eller på supersalget hos billigkjedene.
Nederst i denne posten ser du hva vi er ute etter. Det er kanskje en sjekkliste du kan ha glede av?

Det er vondt å tenke på at kommende generasjoner kanskje ikke skal få nyte naturen i Norge på samme måte som vi gjør nå.
Naturen og spesielt villmarka er under press. Den blir syk og det blir stadig mindre av den her i Norge. Vi som elsker å nyte naturen og bruker den så ofte vi kan er vel de første til å ta ansvar.
Det er ikke nok å være opptatt av miljøet – det må skje noe.
Noen produsenter gjør litt. Det er ikke nok. Det er ikke greit om det renner litt bensin i bekken. Det skal ikke renne noe bensin i bekken. Mange i kjeden fra produsenter og merker til importører og butikker har størst fokus på å levere billig. Det er det som driver produktutviklingen, materialvalgene, prioriteringene. Det er feil fokus. Vi som jobber i denne bransjen har et ansvar for finne de beste løsningene for miljøet som ellers er under stort press. På alle måter.
Det benyttes materialer, fargestoffer og overflatebehandling som ikke er bra for miljøet. Og det benyttes metoder i foredling, innhøsting og produksjon som er tvilsomme for både dyr og mennesker. I Norge teppebombes villmarka med infrastruktur. Det bygges ut i alle kriker og kroker og du finne spor etter mennesker over det aller mest av landet. I tillegg har man alt som kommer ovenifra med vinden og nedbør – for ikke å snakke om havet som etter hvert er blitt en ren søppeldynge. Bare fra oss i Norge havner 110 tonn microplast i havet og smyger seg inn i næringskjeden. Og mye av det kommer fra skyllevannet i vaskemaskinen. Det er syntetklærne våre som fleece og goretexklær som loer slike partikler.

Vi mener dette sterk
Spesielt vi som elsker livet utendørs og har lært å sette pris på naturen, spesielt vi bør være de først til å se viktigheten av å ta vare på miljøet og naturen. Vi bør være de første til å stille krav og velge bort merker som gir blaffen. Så da gjør vi det. Men vi er heller ikke verdensmestre på dette. Vi er ganske gjennomsnitlig opplyste men er interesserte og skeptiske. Det hjelper oss til å lære mer om hvem som gjør hva og hva som er mulig akkurat nå.
Vi gjør noe med det vi kan gjøre noe med
Turklær og utstyr er på ingen måte miljøverstingen i den store sammenhengen, men det er her vi kan gjøre en forskjell ved å ta noe valg – og velge bort det som ødelegger. Når du skal kjøpe deg for eksempel en skalljakke – så se etter hva dette merket står for og hvordan jakken påvirker miljøet. Det er STORE forskjeller. Noen gir blanke. Andre bare snakker om billig. En del skryter av sin miljørprofil og henviser til sertifikater og bransjestandarder som ikke er verdt noe som helst i praksis. Det er kun ment å berolige en gryende bevegelse av skeptiske og bevisste forbrukere. Vårt bidrag er å være kritiske til hva vi selger og forsøke å påvirke leverandørene til å gjøre noe mer enn å slukke branner etter hvert som myndigheter og opinionen krever tiltak gjennom forbud og påbud. Det finnes produsenter av turbekledning og utstyr som har kommet langt, men alle kan bli bedre.
Når hovedfokuset er BILLIGST MULIG i alle ledd fra designutvikling og frem til butikken som selger – ja, da taper miljøet
Vil du være med og påvirke produsentene?
Velg de som viser at de mener alvor og fjerner dpårlige løsninger selv om de taper penger på det – og bruker penger på å finne nye løsninger som er bedre for mijøet.
En sjekkliste
Nedenfor ser du vår egen liste over det vi mener er viktig når vi velger klær og utstyr. Det er ikke alltid like lett å få svar ved å lese produktinformasjonen, men du kan gjerne ringe oss for å få mer informasjon om det du skal kjøpe av klær eller utstyr.

Bildet over viser et eksempel på hvor mange materialer og underleverandører som er med på å skape en enkelt dunjakke. I denne jungelen av produksjonsledd er vi avhengige av at hovedprodusenten gjør det som er mulig for å sikre hele prosessen.
1. Materialer
Resirkulert Nylon og Resirkulert Polyester
Skal man først bruke disse materialene bør de være resirkulerte. PCR (Post Cosumer Recycled). Det finnes anerkjente, bransjeuavhengige standarder. Resirkulert er bra.
Økologisk bomull
Skal man først benytte bomull bør den være økologisk dyrket. Det er ellers fristende å pøse på med kjemiske midler som skal gi bedre avling, men jorda vil lide – og kjemikalieproduksjonen er det bra å redusere.
Mikrofiber
Avgir til sammen store mengde microplast som havner i havet og næringskjeden. Forskere jobber nå får å se på konsekvensene. Men vi kan vel allerede nå slå fast at de ikke er positive. Men det finne kanskje noen enkle løsninger på dette. En gruppe surfere fra Tyskland har nylig utviklet en vaskepose som fanger opp microplastavfallet i vaskemaskinen. En veldig enkel, billig sak som kan fjerne mye av problemet. Posen fungerer som et filter som tømmes mellom hver vask. Dette kastes i restavfallet. Da unngår man at det havner i havet. Vi er i kontakt med produsenten for å få en salgsavtale nå.
Dun og fjær
Sporbarhet. Det finnes en internasjonal standard, TDS – Traceable Down Standard
Dyrepels
Det vil vi ikke se på masseproduserte klær. Det finnes syntetiske erstatninger som gjør jobben.
2. Tilsettinger, behandling
Fluorkarboner
PFC – fluorkarboner – langkjedede (C8)
PFC – fluorkarboner – kortkjedede (>C6)
Brukes fremdeles i billige membranplagg, og blant annet i skalljakker med Gore. Man tviholder på at vanntetthet er viktigere enn plaggets miljøpåvirkning. Argumentene er at det ikke finnes noe alternativ som gir like god vanntetthet. Det finnes alternative skalljakker som er bygget opp av økologisk bomull, resirkulert polyester eller nylon og som kan impregneres med NiXWax CottonProof eller Greenland Wax – og oppnå både bedre pusteevne enn mambranplagg og god vanntetthet.
Polygiene – sølvsalt (antibakteriell tilsetting)
Det vil vi ikke ha – kan skape antiresistente bakterier som hindrer effektiv sykehusbehandling av brann- og sårskader. Så viktig er det ikke å hindre svettelukt i tøyet.
3. Dyrevelferd
Sau – Den skal dokumentert ikke være utsatt for «Mulesing» (kort fortalt: fjerner deler av lammenes bakpart for å hindre flueangrep) Ullen skal være sporbar til farm/sau og Serifisert ZQ, New Merino
Geit – Bør være sporbar til farm/geit. Åpenhet og sporbarhet ved skinnproduksjon
Gås, And, andre – sporbarhet, dyrevelferd på klekkeriet første leveår.
4. Klimakompensert
Produsentene kan kompensere for klimapåvirkningen ved å kjøpe CO2 kvoter. Det koster selvfølgelig og kan gjøre plaget eller utstyret dyrere for deg. Men slik er det. Det billigste er å se bort og ikke ta ansvar. Vi vil gjerne velge de som tar ansvar.
5. Reparasjonsservice
Det er viktig at plagg brukes lenge. 2 skalljakker har dobbelt så stor miljøpåvirkning som 1. Har skalljakken din dobbelt levetid betyr det mye. Da må den være av god brukskvalitet ,og du må kunne reparere den når det er nødvendig. Vi ser derfor etter merker som har syservice – og de finnes – og blir stadig mere brukt av miljøbevisste personer.

Hvordan velger du riktig?
Ikke alle produsenter er gode på alt, men hvis du ikke tar deg tid til å undersøke, grave og spørre om plagget du skal kjøpe så velg i hvert fall et merke som har dokumentert at de mener alvor. Ved å velge slike merker støtter du samtidig prioriteringene.