Billig eller dyr dunjakke – hvilken varmer mest?

Du får dunklær i alle prisklasser og vi har tykke jakker som koster fra en tusenlapp og opp til 19 tusen

 

Det er et ganske digert sprik i pris. Hva er egentlig den store forskjellen? Nå er ikke dette ment å være en vitenskaplig test, det er vår subjektive mening etter å ha brukt og solgt dunklær en stund.

Litt fakta først – dunvekt, dunspenst (Cuin) og dunblanding. Det er konkrete tall og betegnelser som sier noen om hva du får for pengene. I tillegg koster det ofte noe mer å behandle dyr og fugler på en god måte – mao fjær som garantert ikke er plukket av levende fugl koster mer enn dun og fjær du ikke aner hvor kommer fra. Opplysninger om det finner du gjerne med liten tekst i produktbeskrivelsene. Er du opptatt av slike ting så anbefaler vi at du finner deg et merke du vet jobber seriøst med etikk og miljø, og at du spør etter plagg som er bevis på bevisste valg. Da er du med på å dytte utviklingen i riktig retning.

Det er forskjeller i kvaliteten på dun og fjær. Det sies i hvert fall, og vi kan velge om vi vil tro på produsentene som hevder de har dun og fjær av bedre kvalitet. Vår erfaring er at du kan få en indikasjon ved å lukte på fyllmaterialet.  Blir dunjakka blaut skal den ikke lukte som en bakgårdskatt. Det kan tyde på at dunen ikke var helt ren før den kom in i produksjonslinjen.

Lukter jakken som en våt bakgårdskatt er ikke dunen av høyeste kvalitet

Noen røyter dun – andre ikke
Vi ser at de billigste jakkene røyter mer enn dyrere, men også kostbare plagg kan slippe ut dun i sømmene. Det avhenger mye av hvordan jakka blir brukt. Henger den for det meste over en kaféstol på Grünerløkka holder den kanskje dunene helt fint.  Er du ute og trekker pulk hver lørdag er sjansen for at den lekker noe dun ganske stor. Men, kvalitet koster og du får det du betaler for. En billig dunjakke vil kunne gjøre jobben på en grei måte den, men den vil kanskje ikke tåle like mye juling som en dyrere.

Kombinasjonen lav vekt og mye dun koster mye
Mange vil ha lette dunplagg som kan pakkes ned til ingenting, og da er produsentenes første tanke å pakke inn mindre fyll, men det holder ikke. Man må velge lettere dun og fjær og fylle opp slik at isolasjonen blir maksimal – og vekten minimal – og det koster. Spesielt i dette lett-tyn-dunjakke-segmentet er det mange dyre jakker ute og går. Kanskje ikke så mange ute å går på tur, for dette er moteplagg – og vi mistenker at mange av de høye prisene skyldes høy motebasert etterspørsel.

Vår tilnærming til dunplagg er at det skal fungere på tur
Og da kan det godt hende at den billigste, tykke kan gjøre jobben. Det spørs. Men noen krav har vi jo. Glidelåsen må være av høy kvalitet. YKK har en grei standard. Vi vil ikke komme i en situasjon der det ikk eer mulig å lukke jakken. Da kan det gå på sikkerheten løs. Og vi vil gjerne ha ytterstoff som tåler noe nedbør eller fuktig snø. Våte dun kollapser og mister isolasjonsevnen – og det vil vi heller ikke oppleve på tur. Vi bruker ikke dunjakken som ytterjkke i slapsvær eller regn, men noen ganger er det tvilstlifeller der det kommer litt vått ovenfra under en pause på pulken – og da er det kjekt om jakken tåler litt.

Jakken vil vi at skal være lang bak og hetten må være god og mulig å justere inn. Mange produsenter bruker syntetisk fyll i hetten og det kan være OK fordi hetten er utsatt for våt nedbør og det sparerr vel også litt vekt.

Så, varmer dyrt bedre enn billig?
Du kan lese deg til isolasjonsevnen på plaggene. Høy dunvekt og dunspenst gir bedre isolasjon, når du sammenligner to jakker som veier like mye totalt. Og om 850 Cuin er mye bedre enn 650? I teorien er det mye bedre, men du må nesten kjenne på plagget og få et bilde av hvor tykk dunen er og om den passer ditt behov. Kanskje er 550 cuin mer enn nok.

Her ser du noen av dunjakkene, -buksene, -vestene og skjortene vi leverer nå

.. og vi kan i tillegg levere alle modeller fra Jack Wolfskin, Mountain Hardwear, Pinewood, Scandianvian Explorer og Marmot. (2019) Ta også en titt på anorakkene og parkasene våre hvis du er ute etter kraftigere dunplagg.