Test sekken som aldri er baktung

En tradisjonell ryggsekk er baktung uansett hvordan du pakker den – og du må kompensere ved å bøye deg fremover. Det gir et press bakover på skulderstroppene og et press fremover på hoftene i tillegg til vekten rett ned. Slik har man båret ryggsekk i alle år og mange vil sikkert fortsette med det, men det er heldigvis noen som ikke slår seg til ro med det som kan forbedres. Her kommer mye informasjon om Aarn ryggsekksystem med frontsekker.

Vil du se alle modeller og lese om hvordan de tilpasses, kan du gjøre det på denne sidenVi har også laget en kort filmpresentasjon av hver Aarnsekk, filmene finner du her.

Aarn ryggsekk med frontsekk gir bedre vektfordeling
En tradisjonell sekk er baktung uansett hvordan du pakker den. Aarn flytter noe vekt frem og sekken føles lettere å bære. Frontsekkene er ikke i veien for sikten ned når du går heller, du ser greit ned mellom dem.
Aarn fra NewZealand har utviklet et bæresystem som gjør at du blir mindre sliten i rygg, hofte og skuldre

Aarn har som mål å utvikle verdens beste bæresystem for ryggsekker. Intet mindre.  Og de er langt på vei. Siden oppstarten har de vunnet flere prestisjepriser for sine innovative løsninger. Fjellklatrere over hele verden var tidlig ute og tok i bruk Aarn og nå ser vi at flere brukergrupper omfavner disse sekkene som gjør at børa blir lettere, du bli mindre sliten, kan gå lenger og oppleve mer. Ikke noe dårlig egenskap for en sekk.

Ryggsekk + Frontsekk = Aarn

Systemet består av en anatomisk ryggsekk og to frontsekker som monteres på skulderstropper og hoftebeltet. Da får du vekt fremover og du plasserer utstyr du vil ha tilgjengelig i frontsekkene. Og, dette er behagelig å gå med: Frontsekkene ligger litt ut fra brystkassen (både på kvinner og menn) og føles ikke i veien når du går, enten det er med staver eller klatrer i bratt terreng. Skal du klatre på alle fire knipser du opp frontsekkene og bretter de ut til hver side slik at de havner utenfor albuene.

Ryggsekken kan benyttes uten frontsekker, og flere av frontsekkene kan kobles sammen til en liten svipptursekk. Det finnes flere typer og størrelser frontsekker.

«FlowMo Bodypack» – bæresystemet som lar sekken stå i ro når du beveger overkroppen

Din tradisjonelle ryggsekk klamrer seg rundt ryggen din og følger alle dine bevegelser. Aarn-sekken står i ro. Det betyr at når du bøyer overkroppen til en av sidene så står ryggsekken og fronsekkene fremdeles rett opp. I praksis betyr det at du får mindre vektbelastning på kroppen når du går i ulendt terreng.

16 kg blir fort til 24 kg med en tradisjonell ryggsekk

Illustrasjonen under viser hvordan en baktung sekk påvirker kroppen og hvilke krefter som er i sving. På en lengre tur utgjør dette en betydelig, opplevd forskjell. Du blir mindre sliten.

Slik virker vekten på en tradisjonell sekk i forhold til en Aarn-sekk.

Det tar deg 5 minutter å tilpasse sekken 100% til ditt behov

Du kan enkelt justere ryggprofil, rygglengde, skulderstroppenes bredde og vinkelen på hoftebelte. Det er kanskje noen flere reimer enn du er vant til, men det er prisen du må betale for å få en godt tilpasset sekk. Gjør deg selv tjenesten, bruk 5 minutter på å bli kjent med sekken og hvordan du justerer den. Det finnes instruksjonsfilmer på Youtube som viser alt du måtte lure på – og vi har laget en side med informasjon om hvordan du justerer sekken.

Vekten fordeles mellom hovedsekk og frontsekk etter behov og du legger gjerne det du trenger lett tilgjengelig  i frontsekkene. Vi pleier å ha fotoutstyr, fiskeutstyr, telt, mat og drikke foran. Er det mye gåing i halvbratt terreng laster vi litt mindre i frontsekkene for ikke å bli framtunge. Poenget er at du har muligheten til å flytte tyngdepunktet dit det er mest behagelig.

Vanntett. Foran og bak

Alle Arn sekker er laget i robust ytterstoff som tåler hard bruk og er vannavstøtende slik de fleste sekker er i dag. Superlight-utgavene har tynnere ytterstoff men er fremdeles robust og slitesterkt. Men Aarn leveres standard med vanntette inneposer med rulletopplokk. Du kan gjerne ta de ut for å spare vekt men de fleste setter pris på en vanntett sekk. Vår erfaring er at dette er en bedre løsning enn vanntett yttertrekk på sekker. Har du gått noen dager i øsende regn og mye vind, skjønner du hva vi mener: Regner finner veien inn uansett og til slutt er sekk og innhold bløt. Kliss bløtt.

Til deg som er skeptisk 

Det er flere reimer på denne sekken enn du er vant til.  De er der for at du skal kunne justere sekken korrekt til ditt bruk. På bilder kan det se ut som frontsekkene er i veien når du går, men de er ikke det. De henger fritt med klaring mot brystet og står i ro og følger ikke overkroppens bevegelser sideveis. Skal du gå bratt utfor kan store frontsekker være i veien slik at du ikke ser hvor du trår, men det løses ved å løsne frontsekkene på midten og vippe de ut til hver side. Det samme kan du gjøre når du klatrer.

Vi var først skeptiske til at sekkene bare hadde tilgang til hovedrommet via topplokket, men det var før vi erfarte at det ikke er behov for tradisjonell tilgang til innholdet i hovedsekken: Det vi trenger underveis har vi i frontsekkene. Det tar litt tid og ny erfaring får man innser hvor gjennomtenkte disse sekkene til Aarn Tate er. Guiding Light har tilgang til hovedrommet via en «rope door» i topplokket. Den er egentlig til klatretau men funger fint som luke for rask tilgang til det som ligger øverst i sekken. Natural Balance har også et separat rom nederst som stenges med rulletopp.

Men du må justere sekken når du får den. Det er ikke vanskelig og du kan enkelt gjøre det om hvis flere i familien ønsker å bruke den.

Vi testet vår første Aarnsekk i 2015 og har ikke sett oss tilbake siden

Dette er noe helt annet på ryggen. Nå skal det sies at vi oppdaget Aarn i vår leting etter lettere turutstyr – og vi er vel litt angrepet av lettpakkebasillen, men vi er ikke ekstreme: Det handler i grunnen bare om at vi velger lettere og mindre varianter når noe av turutstyret skal byttes ut. Vi startet med det som monner mest på vektskålen:  Sovepose, liggeunderlag, telt og sekk. Reduksjonen av vekt og volum gjorde at vi klarte oss med en 50-liters sekk på en ukes overnattingstur i telt på Hardangervidda.

SQOOP.no-hardangervidda-aarn-ryggsekkDen største fordelen er bærekomfort. Vi blir ikke like sliten i rygg og nakke som vi er vant til. Nå er det bare deilig å bli sliten på tur, men det er noe med det at når du først har testet en sekk som gir mindre belastning på ryggen så er det ikke noe poeng å gå tilbake til gamlesekken. Med lettere belastning på ryggen orker vi mer, kan gå lenger og oppleve mer.

På våre tidligere ukesturer på vidda slet vi oss innover med tunge sekker. Når vi ankom et av de første, men ikke alltid beste fiskevannet, ble sekken dumpet av skuldrene og dermed var ukens camp spikret. Arnsekken har endret dette turmønsteret: Nå går vi gjerne fra vann til vann og fisker med sekken på ryggen – og slår leir rett før det mørkner. 50-literen veier på starten av turen litt under 15 kg, og det er ikke værre enn at man går med det på ryggen hele dagen.

Finn en sekkestørrelse som passer ditt behov og send en bestilling så har du en splitter ny Aarnsekk i posten om noen dager.
Med på kjøpet får du et nytt syn på ryggsekk. Tro oss.

Aarn sekkene er av høy kvalitet og dette er et anerkjent merke i den store verden. I Norge er det foreløpig ikke så lett å få ta i disse sekkene men vi har tro på at det kommer flere steder i takt med at etterspørselen øker. Her ser du noen Aarn-produkter som kan bestilles hos oss nå.

 

(20/11-16) Vi åpner Aarn-senter i Ski!

Sjekk ut sidene våre som viser alle modeller, hvordan du velger størrelse og tilpasser. Har du lyst på en Aarnsekk så ta kontakt nå.

Vil du følge med på nyheter om Aarn? Kryss av for det som interesserer deg, skriv inn epostadressen din og klikk "send"

2 replies on “Test sekken som aldri er baktung

 • Freddy Nilsen

  Hei kjempe interessant lesing. Du skulle ikke ha liggende en liste over hvilke annet utstyr du hadde i den 50 L sekken? Dette ville Vært hjelpsomt. Sliter med å bære tunge sekker og blir mest dagsturer ,Savner langturene. Fikk en ledd/muskel diagnose for noen år siden, som gjør at jeg har blitt mer bevist på vekt i tursekken.
  MVH FN

  • SQOOP

   Hei Freddy, takk for det. Du er ikke alene om å ville gå ned på vekten i sekken – det gir noen og en hver en aha-opplevelse. Vektfordelingen på en Aarnsekk tar det enda et steg videre mot lett og behagelig sekk. Jeg har ikke pakklisten for turen med 50literen, men jeg lagde en liste etter fjorårets ukestur på Hardangervidda. Da brukte jeg en litt større sekk fordi jeg måtte velge bort miniteltet Helsport Ringstind Superlight. Det var morsomt, veide lite – men det funket dårlig i dårlig vær. Så jeg måtte opp i kvalitet og størrelse og da holdt det ikke med 50 liters sekk. Det er klart – mat for en uke tar ganske mye plass. Jeg sitter akkurat nå og skriver rapport fra denne sommerens ukestur med telt og fiskestang – også den med en Aarnsekk. Den kan du snart se på turbloggen min http://tiurfot.blogspot.no

   Her er en post med utstyrsliste med linker fra fjorårets ukestur med Aarnsekk:
   http://tiurfot.blogspot.no/2016/08/en-uke-med-telt-og-fiskestang-i.html

   Er du interessert i å skaffe deg en Aarn, så ring meg og få tips om valg av modell, frontsekker, hoftebelte og tilpassinger. Det samme gjelder lettere sovepose, telt og liggeunderlag. Sammen med sekk de 3 tingene som monner mest når du skal bytte til lettere utstyr.

   Mvh Tommy på SQOOP
   (alias Tiurfot)

Comments are closed.